40. Maraton Franja – Od Franja do Toura

Jubilejna štirideseta obletnica legendarne Franje, ki je z okoli 200 udeleženci prvič štartala izpod Šmarne gore.

Ne samo štirideseta obletnica tudi organizatorji dirke po Sloveniji bodo počastili okroglo izvedbo maratona z vključitvijo trase malega Triglav Maratona (98km) v zadnjo etapo dirke po Sloveniji, ki se bo zaključila v Novem mestu.

Letos bo na sporedu pet preizkušenj: Maraton Franja BTC City (156 km), Triglav mali maraton Franja (97 km), Barjanka Hervis (83 km), IKEA Family družinski maraton (25 km) in Vzajemkov otroški kolesarski izziv (1200 m).

Foto : Studio Bomba

Letošnji jubilejni maraton poteka pod sloganom »Od Franje do Toura« in s tem širi sporočilo o Franji kot zibelki slovenskih kolesarskih šampionov kot je Tadej Pogačar, ki je v lanskem letu osvojil najprestižnejšo dirko Tour de France in je svojo kolesarsko pot pričel prav v KD Rog in na Franji.

Sobotni del prireditve Barjanka Hervis s startom ob 8 uri, Ikea Family Družinski Maraton ob 9 uri ter Vzajemkov otroški kolesarski izziv ob 11:30 uri bodo startali in zaključili v središču Ljubljane na Kongresnem trgu.

Foto : Studio Bomba

Dan kasneje bosta na vrsti Maraton Franja BTC City s štartom ob 9 uri ter Triglav Mali Maraton Franja BTC City s štartom ob 10:40 uri na Ameriški aveniji v BTC City.

Med obema maratonoma ob 10:15 uri bo na štart v BTC City zavila tudi karavana dirke po Sloveniji.

Maraton Franjo si boste lahko tudi letos ogledali v živo, kjer bomo sami ponovno sodelovali skupaj z vZivo.si

Maraton Franja BTC City

Jože Mermal, predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City in predsednik upravnega odbora družbe BTC, ki že 19. leto zapored podpira ta dogodek kot generalni sponzor, ob napovedi jubilejne izvedbe izpostavlja: »Maraton Franja zaseda posebno mesto v družbi BTC in v Sloveniji. Leto 2003, ko smo v BTC postali podporniki maratona, smo lahko komaj slutili izjemen potencial, ki se je skrival v njej. Danes, ob njeni 40. izvedbi, smo lahko ponosni. Franja je v vseh teh letih vedno znova dokazala svojo energijo povezovanja, vztrajnosti, ambicioznosti, ljubezni do športa in narave. V zadnjem letu je k svojim vrednotam dodala tudi trdoživost. Posebej nas veseli, da to energijo čutimo ne le organizatorji, ampak tudi tisoči zvesti udeleženci maratona ter številni podporniki in prijatelji Franje. Ob jubileju Franji želimo tako kot najboljšim prijateljem – še na mnoga leta. Naj ostane z nami in nam s svojo energijo pomaga ohranjati normalnost v novi realnosti.«

Gorazd Penko, direktor Maratona Franja BTC City in športni direktor Ale BTC Ljubljana, je ob 40. ponovitvi Maraton Franja ponosen na organizacijsko odličnost in podporo številnih prijateljev kolesarstva: »Vsi organizatorji smo ponosni, da letos s Franjo praznujemo 40. rojstni dan. Da je zamisel, ki je zrasla v glavah nekaj zagnanih posameznikov pred več kot 40 leti, prerasla v prireditev s preko 7.000 tekmovalci v običajnem letu in z 2.000-člansko organizacijsko ekipo. Ponosni smo, da je to postala velika zgodba, ki povezuje in navdihuje ne le tekmovalce, ampak tudi številne partnerje in prijatelje kolesarjenja. In vztraja tudi ob izrednih okoliščinah. Ne pozabimo: prireditev, kot je Franja, že ob »običajnih« razmerah predstavlja izjemen organizacijski in logistični izziv. Njena izvedba v času epidemije pa v formulo doda še elemente zaščitnih ukrepov. Zato posebna zahvala tisočim prostovoljcem in podpornemu osebju, ki bodo prihodnji vikend skrbeli za varno in prijetno jubilejno »Franjanje« po Sloveniji.«

Na jubilejno Franjo se bodo podali tudi Roman Blatnik, Ljubo Dobaj, Dušan Dobnikar, Jože Dovžan, Ivan Ertl, Bojan Mandeljc, Konrad Merlak, Milovan Plahuta, Andrej Repovš in Ferdinand Vičič, kolesarji, ki so odpeljali vseh 39 maratonov Franja.

Več o maratonu

Highlights of 2019
Full Marathon Franja BTC City 2019

Stay Connected

3,390FansLike
524FollowersFollow
455FollowersFollow
205SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles