DOS 2021 presegel pričakovanja – zbranih za 32 koles

Druga izvedba Dobrodelnega kolesarjenja okrog Slovenije je presegla vsa pričakovanja!

Celotno traso je po lanskem letu, ko sta jo odvozila le Alojz Poglavc in Dami Zupi tokrat odvozilo 20 kolesarjev s Slovenije, Hrvaške in Madžarske.

Cilj dobrodelnega projekta je bil zbrati šest koles za otroke z družin, ki si nakupa koles ne morejo privoščiti.

Koliko koles je bilo ob pomoči sponzorjev, kolesarjev, podpornikov ob cesti ter pred malimi zasloni zbranih že v prvih dveh dneh? Število se glasi 12 koles! To je še enkrat več kot je bil cilj zbrati za celotno traso.

Sms sporočilo se lahko še vedno pošlje! Zaradi uspešne akcije je le ta podaljšana do konca leta 2021. Pošlji ZAkolo5 na 1919

Za koliko koles je bilo do današnjega dne zbranih ob trasi, preko sms sporočil in TRR nakazali? Število znaša 32! to je število, ki je preseglo popolnoma vsa pričakovanja organizatorjev.

Dobrodelno okrog Slovenije – DOS 2021 highlights – by Cycling24/7 / Follow us on Youtube

Kam vse in kdo bodo postali ponosni lastniki novih koles?

Kolesa bodo razdeljena družinam, ki si le teh ne morejo privoščiti. otroci med 9 in 17 letom starosti. V večjih družinah bodo dobili kolo najstarejši otroci, ki ga bod predali kasneje mlajšim bratom in sestram, družinam, ki so jim preminuli sorodniki, družine, ki si kolesa ne morejo privoščiti, da bi otroci naredili kolesarski izpit.

Celiac Slovenija je društvo, ki ozavešča o celiakiji (Življenje brez glutena) prav z njihovo podporo pa bo izbrana družina, kjer otrok se bori z celiakijo in si sami takšnega nakupa ne morejo privoščiti.

Dami Zupi at finish in Novo mesto during 5th Stage from Dobrovnik to Novo mesto, 225 km at Day 5 of DOS 2021 Charity event – Dobrodelno okrog Slovenije, on May 1, 2021, in Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Še eno kolo pa bo potovalo čez lužo v Venezuelo, ki bo otroku omogočilo odhod na trening nogometa in druženje s sovrstniki.

Kdo so udeleženci, ki so prevozili 1225km dolgo traso v petih dneh?

Jan Veselič, Miran Gračner, Leon Leben, Mentes Attila (HUN), Siniša Babić (CRO), Gašper Bevc, Alen Pernek, Robert Buterin (CRO), Tomaž Udovč, Borut Vehar, Vladimir Appolonio, Blaž Berlič, Vid Murko, Darjan Klobasa, Karli Petelin, Enej Mertelj, Lovrenc Škerget, Tadej Ademović, Alojz Poglavc in Dami Zupi. To je dvajseterica, ki je prevozila celotno traso.

Preko 300 kolesark in kolesarjev se je v petih etapah dvajseterici pridružilo na trasi.

Naj številčnejša kluba, ki sta prevozila traso ali so se kolesarji ob poti pridružili sta: Kolesarsko društvo Selce in Kolesarski klub Ocean Orchids.

V petih dneh je karavana prevozila številne kraje, znamenitosti, vzpone a prav vsaka trasa je spisala svojo nepozabno zgodbo

Prva trasa od Novega mesta do Portorož je bila prava preizkušnja za vse, ki so se podali na tako zahtevno traso. Najdaljša a po eni strani najtežja. Prve tri do štiri ure so se kolesarji borili z neprestanim dežjem in vetrom, ki pa se je umiril vse do Postojne. Za nagrado je karavano pričakal čudovit sončni zahod v Sečoveljskih solinah in cilj v Portorožu. Okoli 277km.

Riders in Seca during Day 1 of DOS 2021 Charity event – Dobrodelno okrog Slovenije, on April 27, 2021, 1st Stage from Novo mesto to Portoroz, 277 km, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Drugi dan so se kolesarji pognali s soncem obsijano jutro. Kmalu po pričetku jih je za ogrevanje pričakal Črni Kal nato pa je trasa zavila proti Novi Gorici in do Ajdovščine, kjer jih je čakal znamenit vzpon na Predmejo, ki je dobro poznan ljubiteljem kolesarstva in tudi vzpon z dirke po Sloveniji z leta 2019. Na vrhu je za dodatne moči pripomogel RedBull Slovenija.

Riders near Predmeja during 2nd Stage from Portoroz to Soca, 303km at Day 2 of DOS 2021 Charity event – Dobrodelno okrog Slovenije, on April 28, 2021, in Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Vreme se je po spustu s Predmeje pooblačilo a kolesarji so vztrajno nabirali kilometre proti cilju. Karavana se je priključila trasi Velikega Maratona Franja na spustu z Godoviča priti Idriji in nato proti Crknem in Kobaridu. Prav vseh 20 kolesarjev je prišlo varno na cilj druge etape, ki se je končala v vasi Soča tik pod Vršičom ali kot bi na Italijanskem Giru poimenovali najvišji vrh Cima Coppi. Okoli 303km.

Riders near Soca during 2nd Stage from Portoroz to Soca, 303km at Day 2 of DOS 2021 Charity event – Dobrodelno okrog Slovenije, on April 28, 2021, in Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Tretji dan je kolesarje pospremil na start v rahlem dežju, ki se je umiril do vzpona na Vršič, kjer je je karavani pridružil Sandi Bayer, ki je pretekel vse serpentine do vrha Vršiča. Kasneje so se kolesarji ustavili še v Kranjski gori, kjer so namenili nekaj trenutkov preminulemu Juretu Robiču znanemu ultramaratonskemu kolesarju. Karavano je kasneje vodilo preko Jesenic, Tržiča do Cerklje na Gorenjskem, kjer so se jim pridružili številni kolesarji in kolesarke med njimi tudi Marko Baloh udeleženec številnih ultra kolesarskih preizkušenj po vsem Svetu. Dan se je zaključil po vzponu in spustu proti rojstnemu mestu Tine Maze Črni na Koroškem s ciljem v Prevaljah po okoli 230km.

Riders honoring the memory of Jure Robic at his grave during 3rd Stage from Soca to Prevalje, 230km at Day 3 of DOS 2021 Charity event – Dobrodelno okrog Slovenije, on April 29, 2021, in Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Četrti, dan se je pričel kot prvi dan v dežju a je tokrat padalo le prvih 60km vse do Gradu Fala, kjer je vse skupaj sprejel graščak, kolesarji pa so se kasneje podali še na zadnjih 130km v sončno obarvano vreme.

Castle Fala during 4th Stage from Prevalje to Dobrovnik, 190 km at Day 4 of DOS 2021 Charity event – Dobrodelno okrog Slovenije, on April 30, 2021, in Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Župam mesta Dobrovnik je prav za vso karavano pripravil presenečenje in jih ob spremstvu gasilcev popeljal vse do cilja v Dobrovniku, kjer so kolesarji (okoli 100) za nekaj trenutkov zaprli krožno krožišče na cilju četrte etape po 190km.

Marjan Kardinar, mayor of Dobrovnik during 4th Stage from Prevalje to Dobrovnik, 190 km at Day 4 of DOS 2021 Charity event – Dobrodelno okrog Slovenije, on April 30, 2021, in Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Peti dan in proslavljanje bi lahko zapisali. Že nekaj kilometrov za Ptujem so domačini članu s kolesarskega društva Selce in dvajseterice, ki je vozil v ekipi DOSa pripravili presenečenje s torto in glasbenim vložkom.

Riders with cake in Ptuj during 5th Stage from Dobrovnik to Novo mesto, 225 km at Day 5 of DOS 2021 Charity event – Dobrodelno okrog Slovenije, on May 1, 2021, in Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Kako pomembno je kolesarstvo od Dobrovnika in vse do Novega mesta pa so se lahko prepričali vsi, ko se je samo v zadnji etapi pridružilo več kot 150 kolesarjev in kolesark, ki so dvajseterico na čelu pospremili čez cilj zadnje etape v Novem mestu po 1225km.

Dami Zupi, Alojz Poglavc and other riders at finish in Novo mesto during 5th Stage from Dobrovnik to Novo mesto, 225 km at Day 5 of DOS 2021 Charity event – Dobrodelno okrog Slovenije, on May 1, 2021, in Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Kdo je ekipa, ki je vseh ped dni dihala ob kolesarjih: Matej Brulc (vodja ekipe), Žiga Anžlovar, Goran Makar, Lenart Zaletel in Luka Oven (Young Caritas), Rado Trifković (povezovalec programa), Vid Ponikvar (Fotograf – Sportida), Jože Hribar (motorist), Grega (Video2go.com), Peter Kastelic (Vzivo.si) in moja malenkost Tina Šmid (Cycling24/7, spletni prenos in snemanje s trase).

Za spletni prenos smo bili zadolženi Vzivo.si, Video2.com in Cycling24/7, ki smo pokrivali vseh pet etap 1225km. Maksimalno število sočasnih gledalcev je znašalo preko 4500 gledalcev skupno pa si je v samo petih dneh ogledalo preko 160 tisoč gledalcev s celega sveta. Največ gledalcev in gledalk je bilo s Slovenije, ZDA in Španije.

Se vidimo naslednje leto in pozabi še vedno lahko pošlješ ZAkolo5 na 1919!

Stay Connected

3,390FansLike
524FollowersFollow
464FollowersFollow
201SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles